Je droomhuis wordt gebouwd, tijd voor de details. Want je wilt graag dat je huis baadt in het zonlicht. Je wilt zonder onderbrekingen kunnen genieten van de schitterende tuin in aanleg. Maar je wilt ook dat je huis te allen tijde een comfortabele temperatuur heeft en je je geen zorgen hoeft te maken over stookkosten. Welk type glas voor nieuwbouw kies je als je het beste van alle werelden wilt hebben? Glasservice De Glaskoning geeft advies.
Glas bepaalt de isolatiewaarde van je huis
Het type glas dat je in je huis laat plaatsen bepaalt voor een groot deel de isolatiewaarde van je huis. De bouwtechnieken zijn inmiddels zo ver dat je aan de muren haast geen warmte meer verliest. Ramen, glazen deuren en schuifpuien zijn echter nog de zwakke punten, terwijl je wel wilt genieten van al dat prettige licht dat ze binnen laten. Nieuwbouwhuizen krijgen steeds grotere glazen oppervlakken, maar moeten ook zuinig en duurzaam zijn. Dubbel-, H++ of isolatieglas biedt uitkomst.
Aandachtspunten glas nieuwbouw
H++ glas en driedubbel glas zijn inmiddels de norm in nieuwbouw. De extra – eventueel met edelgassen Argon en Krypton gevulde – tussenruimtes in je glas zorgen voor extra isolatie. Is de keuze eenmaal gemaakt? Dan zijn er een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. H++ of driedubbel glas kent namelijk een paar eigenschappen die anders zijn dan het vertrouwde enkele of ‘normale’ dubbele glas.
Oververhitting, condens en gewicht
Driedubbel glas kent een aantal andere eigenschappen. Doordat de ramen dusdanig goed isoleren, laten ze ook in de zomer geen warmte meer naar buiten. Dit kan ervoor zorgen dat het na een lange warme dag binnen te warm blijft. Een goede zonwering aan de buitenkant van de ramen kan dit voorkomen. Een tweede punt om rekening mee te houden is de condens waar driedubbel glas voor kan zorgen. Op het moment dat het binnen warmer is dan buiten, bijvoorbeeld in de ochtend of in de herfst en winter, ontstaat condens aan de buitenkant. Deze verdwijnt vanzelf. Het derde punt is misschien wel het belangrijkste: driedubbel glas is een stuk zwaarder dan ander glas. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij je keuze voor bepaalde kozijnen of bewegende raamdelen.