Het is inmiddels al niet meer nieuw: 3d printen. Toch blijft deze nieuwe productietechniek voortdurend het nieuws halen. Steeds meer sectoren ontdekken de mogelijkheden van 3d scannen en printen. Veel creatievelingen zijn aan de slag gegaan met het printen van ruimtelijke voorwerpen en de bedrijven die gerelateerde diensten aanbieden schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. In dit blog behandel ik de mogelijkheden van 3d printen voor de woningbranche. Zowel op hoger design en architectonisch niveau, maar ook dingen die je zelf kunt doen zullen aan bod komen.

3d architectuur

Binnen de architectuur wordt al langer gebruik gemaakt van 3d printen en 3d scannen. Vooral het scannen wordt in Nederland al regelmatig gebruikt. Ons land is namelijk op veel plekken al volgebouwd. Deze bestaande oude gebouwen kunnen hergebruikt worden, maar dit is niet altijd even makkelijk. Met 3d scan technieken kunnen architecten gebouwen digitaliseren en zo nauwkeurige computertekeningen maken. Ook het 3d printen is al aardig geïntegreerd in de architectuur. Veel aannemers en architecten laten 3d maquettes maken om een beter beeld te krijgen van bijvoorbeeld een nieuwbouwproject. Een realistisch schaalmodel is immers de beste manier om financiers over te halen om een project door te zetten. Het voordeel van 3d printen is dat bestaande digitale bestanden gebruikt kunnen worden. Zo weet je zeker dat de afmetingen in verhouding op de millimeter nauwkeurig zijn. Dit is natuurlijk verschrikkelijk moeilijk wanneer je zelf met de hand een maquette gaat bouwen.

3d accessoires

Het bovenstaande is natuurlijk voor lang niet iedereen van toepassing. De meeste lezers van dit blog zullen op zoek zijn naar tips en inspiratie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Gelukkig zijn de mogelijkheden van 3d printen eindeloos. Je kunt tegenwoordig op een aantal websites 3d geprinte woonaccessoires krijgen. Dit kunnen kleine decoraties zijn zoals vazen, waxinelichthouders, viltjes of hangers. Je kunt ook zelf dit soort spulletjes laten maken bij bedrijven die 3d printservices aanbieden. Je hebt zelfs 3d printers die hele stoelen, tafels of lampen creëren door laag voor laag plasticpasta op elkaar te spuiten. Het leuke van 3d printen is, dat je alles volledig kunt customizen. Het meest persoonlijke stuk decoratie dat je in huis kunt halen is misschien wel het leukste. Je kunt namelijk een 3d beeldje van jezelf of iemand anders laten maken. Volledig in kleur en op schaal. Zo kun je een echt mini-me laten maken voor op je bureau!