Als je een tuinkas wilt aanschaffen om groenten in te kweken, zie je zoveel stijlen, soorten materiaal, groottes, benodigdheden en overige toebehoren dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Hoe kies je de beste tuinkas?

Waar plaats je de tuinkas?

Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je de tuinkas kunt plaatsen. Wil je een vrijstaande tuinkas, of toch liever één die je tegen een gebouw aan kunt plaatsen (zoals een woning)? Onze tip is om de tuinkas vooral dicht bij je woning te plaatsen, zodat het beschut staat. Let er hierbij wel op dat de tuinkas voldoende licht krijgt. Denk er dus over na of de tuinkas last zal ondervinden van schaduw van de woning.

Hoe groot moet de kas zijn?

Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van je wensen om de ideale grootte te kunnen bepalen. Onze tip is om de tuinkas vooral niet te klein te kopen of bouwen. Vaak begin je ‘klein’ en ontwikkel je de passe voor het tuinieren en blijkt je kas dan ineens te klein te zijn. Dat is zonde. Uiteraard moet de kas ook weer niet té groot zijn: een te grote tuinkas levert minder op. Let hierbij natuurlijk ook op je budget. Wat wil je uitgeven aan je tuinkas? Is het je passie en hobby en weet je zeker dat je er jarenlang plezier van zult hebben? Dan zul je er waarschijnlijk meer budget voor over hebben. Kies niet altijd voor het budget-model, maar houd ook rekening met de constructie, de stevigheid en de materialen die gebruikt zijn.

Welk materiaal is het beste?

Ga je voor glas of plastic? En een constructie van hout, staal, aluminium of een combinatie ervan? De keuzes en mogelijkheden zijn eindeloos. Het is natuurlijk heel persoonlijk of welk materiaal je het mooist vindt en elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. We geven je een paar feiten waar je rekening mee zou kunnen houden. Glas is duurder dan folie, maar het zorgt voor een betere lichtinval en betere isolatie. Ga je voor winter- en voorjaarsteelten? Dan is glas dus een geschiktere optie dan folie. Let er wel op dat de constructie bij een glazen tuinkas beter steviger moet zijn dan bijvoorbeeld bij folie. Echter, glas is breekbaar. Daarom zijn veel tuinkassen tegenwoordig van het materiaal polycarbonaat. Dit in een licht en onbreekbaar materiaal, dat nog beter isoleert dan glas. Polycarbonaat heeft ook een ‘nadeel’: het laat minder licht door dan glas. Ook zie je dat de platen na enkele jaren verkleuren door Uv-straling.

Vergelijk diverse tuinkassen

Voor je overgaat tot aanschaf van een tuinkas, is het verstandig om meerdere tuinkassen met elkaar te vergelijken. Test de stevigheid, voel de materialen en bekijk wat jou het meeste aanspreekt. Er zijn verschillende showrooms, zoals bijvoorbeeld bij tuinkassen-expert Buiten-Goed in Barneveld. Hier kun je alle soorten en maten tuinkassen bekijken.