Het is de nachtmerrie van vele mensen, een inbraak in huis. Niet alleen loop je bij een inbraak het risico om waardevolle en dierbare voorwerpen te verliezen, ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Steeds vaker gebruiken inbrekers geweld om woningen binnen te komen en bewoners ervan te weerhouden om de politie in te schakelen. Bedenk je eens welke gevaarlijke situaties dit voor jezelf of je gezinsleden op kan leveren? Juist hierdoor is het van groot belang om jouw ramen en deuren te voorzien van de juiste sloten. Wij spraken met een aantal handige slotenmakers over de mogelijkheden om jouw woning nog beter te beschermen, naast het plaatsen van de juiste sloten.

Welke sloten zijn geschikt?

Op ramen en deuren zitten verschillende soorten sloten. Voor deuren zijn cilindersloten het meest gebruikelijk, vaak met twee of drie contactpunten met de deurpost. Des te meer contactpunten een slot heeft, des te veiliger deze logischerwijs ook is. Het kost een inbreker hierbij namelijk meer tijd om de deur van de woning open te breken. Voor ramen zijn bijzetsloten gebruikelijk, waarbij je de keuze hebt uit insteek- en oplegsloten. Welk type sloten het meest geschikt zijn voor jouw ramen is van verschillende aspecten afhankelijk. Zo heb je voor insteeksloten een behoorlijk dik kozijn nodig. Daarbij speelt ook de manier waarop het raam geopend wordt een rol bij het kiezen van de juiste sloten.

Subtiele beveiliging met magneetcontacten

Naast de juiste sloten, kan je jouw woning ook voorzien van extra beveiligingscomponenten. Een slimme manier om jouw woning verder te beveiligen, is door te kiezen voor zogenaamde magneetcontacten. Deze magneetcontacten worden op een handige manier op de deur en deurpost bevestigd, waardoor buitenstaanders deze magneetjes niet zien zitten. Zodra het contact tussen de magneet op de deur en deurpost voor een bepaalde tijd wordt onderbroken, zal er een alarm in jouw woning afgaan. Mits het alarm vanzelfsprekend is ingeschakeld vooraf. Het alarm schrikt inbrekers af, waardoor ze de woning zo snel mogelijk zullen verlaten.

Buiten de magneetcontacten om, zijn ook bewegingssensoren en elektronische camera’s populaire beveiligingscomponenten om jouw woning nog beter te beveiligen. Een erkende slotenmaker kan je hier meer over vertellen.