Wanneer je bezig bent met de nieuw-, ver- of aanbouw van je woning, ontkom je niet aan klusjes op het gebied van de elektra in huis. Je wilt immers ook in het nieuwe deel aansluitpunten voor verlichting, de televisie, stopcontacten, etc. hebben. Om complicaties met de elektriciteit in een later stadium te voorkomen, is het aan te raden om deze klussen door professionele elektriciens uit te laten voeren. Je moet er immers niet aan denken, dat je kort na de oplevering van de aan- of nieuwbouw, al te maken krijgt met een kortsluiting, stroomstoring of zelfs brand. Mocht je veel ervaring hebben met het aanleggen van elektra in huis, dan kan je dit vanzelfsprekend zelf proberen uit te voeren.

Belang van een goede uitvoering van elektriciteitsklusjes

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het inschakelen van een vakman voor het aanleggen van elektriciteit voordelig kan zijn. Allereerst loop je zelf een bepaald risico, als je aan de slag gaat met het aanbrengen van elektra. Denk bijvoorbeeld aan de schok die je kunt krijgen indien je vergeet om de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Daarbij kunnen in diezelfde situatie de binnenzijden van twee elektriciteitskabels met elkaar in contact komen, met een flinke kortsluiting tot gevolg. Niet alleen zal een stop in dit geval springen, ook loop je het risico om een brand te veroorzaken.

Hoewel bovenstaande risico’s vrij eenvoudig te ontlopen zijn, door de hoofdschakelaar tijdig om te zetten, zijn er ook andere minder zichtbare risico’s. Wist je bijvoorbeeld dat elektriciteitskabels voldoende ruimte moeten hebben en nooit tegen elkaar aan mogen liggen? Wanneer dit wel zo is, kan de warmte die vrijkomt niet ontsnappen. Het omhulsel van de kabels zal smelten, waardoor de binnenzijden van de kabels met elkaar in contact komen. Een kortsluiting is hiervan het gevolg.

Professionele aanpak van een vakman

Een ervaren elektricien weet precies hoe het aanleggen van elektriciteitskabels in z’n werk gaat. De kans dat er na het inschakelen van een elektricien nog complicaties voorkomen, is hierdoor zeer gering. Zo ben je ervan verzekerd dat je de komende jaren goed zit op het gebied van de elektra in huis. Wel kan het verstandig zijn om de meterkast eens per (half) jaar na te laten kijken.