Afgelopen dinsdag waarschuwde de NVWA voor gasfornuizen en vrijstaande tafelmodelgaskookplaten van Bosch en Siemens die tussen januari 2009 en oktober 2011 geproduceerd zijn. Hier kan namelijk mogelijk een defect zijn ontstaan aan de gaskoppeling waardoor er onder bepaalde omstandigheden gas kan ontsnappen.

Explosiegevaar

In zeer zeldzame gevallen kan dit potentieel explosiegevaar veroorzaken. Wil jij weten of jouw interieur gevaar loopt? Controleer je typenummer en FD-nummer van het apparaat via de website van het NVWA.

Oplossing voor het potentiële gevaar is het vervangen van de gaskoppeling. Dit wordt gratis gedaan door een technicus dus je hebt er zelf geen omkijken naar.

Gas vs. inductie: wat is zuiniger?

Sinds het steeds vaker gebruiken van inductie-koken is er een “strijd” gaande tussen koken op gas of inductie. Een feit is dat koken op inductie sneller gaat vanwege directe energieoverdracht. Een ander punt waar hevige discussies over bestaan is welke van de twee soorten koken goedkoper en zuiniger is.

Omdat het een compleet verschillende manier van koken is zijn de twee eigenlijk niet goed te vergelijken. Wat zeker is, is dat het koken via inductie minder energie kost dan koken met gas. Dit komt omdat de hitte door het magnetische veld precies ontstaat waar je het wil, namelijk in de pan vlak bij je eten. Of het hierdoor ook goedkoper is, is nog maar de vraag. De gasprijs is namelijk en stuk lager dan de elektriciteitsprijs. Vooral door de wisselende tarieven is er dus nooit één juist antwoord.

Vaste lasten vergelijken

Wil je zelf ervoor zorgen dat je zo min mogelijk betaalt voor het koken, voor je energieverbruik en voor allerlei andere zaken zoals douchen? Dan is het nodig om gas, water en licht te vergelijken. Op de energievergelijker EasySwitch.nl kan je tot wel 400 euro per jaar besparen op de energiekosten. Behalve energie kan je er ook autoverzekeringen, zorgverzekeringen en internetabonnementen vergelijken. Vergelijk en lees meer over gas, water en licht op EasySwitch.nl om alle energiecontracten overzichtelijk te bekijken en het best passende contract te kiezen.