De huizenprijzen stijgen op dit moment en je zou dus denken dat makelaars binnenlopen. Maar het aanbod van huizen is momenteel juist aan het dalen, wat negatief werkt op de inkomsten van Makelaars. Makelaars in Hoensbroek, Tilburg, Utrecht, Boxtel, Amsterdam en in de rest van Nederland verlagen daarom massaal hun courtages.

Wat is courtage?

Als u bij de koop of verkoop van uw huis een makelaar inschakelt betaalt u altijd courtage. De courtage is een vergoeding die een makelaar krijgt voor zijn diensten. De makelaar ontvangt deze courtage als er een bemiddeling tussen de koper/verkoper tot stand is gekomen. De courtage bestaat meestal uit een vooraf vastgesteld percentage. Dit percentage bedraagt vaak 1 tot 2% van de koopsom.

Verlaging van de courtages

Door de stokkende woningmarkt zijn de courtages een belangrijk wapen geworden om de concurrentie te bestrijden. Verkopers nodigen momenteel vaak meerdere makelaars uit. Courtage is natuurlijk een punt waarop de makelaars vergeleken worden. Omdat het binnenhalen van klanten momenteel al moeilijk is, gaan de makelaars het bedrag aan courtage dat ze willen ontvangen verlagen. Je moet hierbij denken aan een dadelijk van een paar procent ten opzichte van vorig jaar.

Overige gevolgen van de huidige huizenmarkt

Zoals in de inleiding al werd aangegeven is het huizenaanbod momenteel laag. Het huizenaanbod is ongeveer 15 procent lager dan vorig jaar. Makelaars proberen dit op te lossen door hun courtage te verlagen, maar niet voor iedere makelaar zal dit voldoende nieuwe klanten opleveren. Vooral kleinere makelaarskantoren zullen daarom moeite hebben om hun hoofd boven water te houden. De huidige huizenmarkt kan dus ook zomaar leiden tot sluiting van verschillende makelaarskantoren.

Daarnaast gaan ook steeds meer mensen hun huis zelf verkopen. Vijf jaar geleden verkocht zo’n drie procent van de mensen hun huis zelf. Dit percentage is nu gestegen naar vijftien procent. Dit betekent automatisch ook minder werk voor de makelaars.