Terwijl ik dit schrijf zit ik op de 26e verdieping naar buiten te kijken. Het valt me op dat er in de weide omgeving veel grijze daken zijn terug te vinden. Het is dan ook eigenlijk ontzettend zonde dat hier bijna nooit wat mee gedaan wordt. Een enkeling heeft een aantal verdwaalde zonnepanelen op zijn dak, maar meestal is het een grote leegte zonder enig gebruik. Uiteraard is het dak zelf extreem nuttig want deze beschermt ons tegen regen, wind en al het andere extreme weer wat er te vinden is, maar waarom zou je eigenlijk niet gewoon 2 vliegen in een klap vangen als je er met weinig moeite gebruik van kan maken. Om te kijken wat er mogelijk is heb ik een kort onderzoekje gedaan naar mogelijke nuttige invullingen van daken.

Urban Farming is een opkomende trend in grotere steden. Zo had bijvoorbeeld de gemeente Den Haag laatst met trots aangekondigd een urban farm aan te leggen op het dak van een oude fabriek. Deze stadsboerderij moet dan ook gelijk de grootste van de wereld worden. Stadsboerderijen zelf zijn al zo oud als de weg naar Rome. Ze hebben verschillende functionaliteiten, maar het zijn vaak monumentale boerderijen geweest die door een expanderende stad midden in een woonwijk kwamen te staan. De Haagse urban farm is uniek, zijn functie is dan ook niet die van kinderboerderij, of sociale werkplaats, maar puur voedselvoorziening.

Het rieten dak. Dit is vooral uit esthetisch oogpunt een interessante optie. Voor hellende daken is een dak van riet zeker een interessante optie. Ten eerste geeft rieten dakbedekking het huis een mooi authentiek en landelijk karakter, ten tweede isoleert dit type dak erg goed. Rieten daken zijn goed bestand tegen het weer en door de toevoeging van allerlei veiligheidsmaatregelen tegenwoordig ook behoorlijk brandveilig. Rieten dakbedekking is een duurzame vorm van dakbedekking en gaat erg lang mee in vergelijking met andere type daken.

Zonnepanelen heb ik het in de inleiding ook al over gehad. De zon is de grootste leverancier van energie in het zonnestelsel en zonnepanelen worden dan ook steeds interessanter in de voorziening van onze energie. De energie is hernieuwbaar en onbeperkt te vangen. Verder is het ontzettend schoon zodat generaties na ons ook nog kunnen genieten van de aarde zoals die nu is.