Leren meubels vormen vaak een van de mooiste elementen in een woon- of slaapkamer van een woning, door de klassieke of juist sterk moderne uitstraling die deze meubels hebben. Het kan echter behoorlijk lastig zijn om leren meubels op de juiste wijze te onderhouden. Je wilt immers voorkomen dat je vlekken op de bank krijgt, dat er kringen ontstaan door het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen, of dat de leren meubels op andere manieren beschadigen tijdens het onderhouden ervan. Zeker wanneer je een huishoudelijke hulp hebt, is het belangrijk om hem of haar te instrueren over het onderhouden van de leren meubels in huis. Dergelijke meubels vergen namelijk een andere aanpak dan bijvoorbeeld een houten kast!

Verschillende soorten leren meubels

Niet iedere leren meubel vergt dezelfde manier van onderhouden. Zo is er een verschil tussen ruw en glad leer. Ter voorbeeld, ruw leer kan absoluut niet tegen water en dien je te onderhouden door de meubels regelmatig schoon te zuigen. Glad leer is daarentegen wel bestand tegen water en kan met en vochtige doek worden afgenomen. Daarbij is het bij glad leer toegestaan om een neutraal sopje te gebruiken, als de bank sterk vervuild is. Het is hierbij wel van groot belang, dat je de bank na de behandeling met een sopje afneemt met schoon water.

Leren meubels invetten

Naast het schoonhouden van de leren meubels met een stofzuiger of natte doek, kan het aan te raden zijn om de meubels af en toe in te vetten. In veel woonwinkels zijn speciale middeltjes verkrijgbaar, waarmee leren meubels kunnen worden ingevet. Het is belangrijk om dit op regelmatige basis te doen, zodat je scheurtjes of kleine krasjes op het leer van de meubels voorkomt. Twijfel je over de behandeling van leren meubels in huis? Vraag bij de fabrikant van de leren meubels om meer informatie.