Wanneer je op zoek gaat naar opties voor de dakbedekking van een plat dak zijn er verschillende mogelijkheden. Een populaire mogelijkheid is PVC. Overweeg je jouw plat dak te laten bedekken met PVC of wil je meer weten over PVC dakbedekking? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over PVC dakbedekking.

Wat is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is een zeer populaire manier van dakbedekking. Het kan zowel toegepast worden op platte daken als op daken die in een lichte helling staan. PVC is een kunststof materiaal dat indien het goed onderhouden wordt tot wel 40 jaar kan meegaan. Dit maakt PVC dakbedekking een populaire en duurzame vorm van dakbedekking. Een andere reden waarom PVC dakbedekking zo lang meegaat is omdat het waterdicht en goed bestand tegen UV-stralen is. Daarnaast is PVC dakbedekking onderhoudsvriendelijk. Iets wat veel mensen toch ook meenemen in hun afweging als het gaat om dakbedekking kiezen. 

De voor- en nadelen van PVC dakbedekking

Zoals hierboven genoemd heeft PVC dakbedekking het voordeel dat het waterdicht, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en goed bestand is tegen UV-stralen. Heeft PVC dakbedekking dan alleen maar voordelen? Nee helaas niet. PVC als materiaal voor dakbedekking komt ook met een nadeel. Hoe duurzaam en handig PVC ook is, het blijft een kunststof materiaal, daarom moet je goed de impact van PVC op het milieu overwegen. Gelukkig wordt PVC tegenwoordig op een duurzame manier geproduceerd en is het materiaal recyclebaar. Daarnaast kan een PVC dakbedekking goed gecombineerd worden met een groendak. Zo kun je toch met een goed gevoel van je nieuwe dak genieten.

Hoe wordt PVC dakbedekking geplaatst?

Het plaatsen van een PVC dakbedekking is een arbeidsintensieve klus. Dit moet je ook zeker altijd aan een professional overlaten zodat het aanbrengen van het materiaal op een correcte manier gebeurt. Zo weet je zeker dat je zo lang mogelijk kunt genieten van je PVC dakbedekking. Voor het aanbrengen van PVC dakbedekking wordt er gebruik gemaakt van lijm en een mechanische föhn. De rollen PVC worden uitgerold en afhankelijk van het formaat van het dak op maat gesneden. Wanneer de banen aan het dak verlijmd zijn, worden de banen met de föhn verwarmd. Hierdoor hecht het PVC zich aan het oppervlakte van het dak. Zodra de dakdekker klaar is volgt een grondige inspectie.

Kosten PVC dakbedekking

De kosten voor het gebruik van PVC als materiaal voor het bedekken van je dak zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel er standaardkosten zijn die door ieder bedrijf worden gerekend, wordt het eindbedrag hoofdzakelijk bepaald door de afmetingen van het dak. Hoe groter je dak, des te meer PVC en manuren er nodig zijn om het volledige dak te bedekken. Wij raden daarom ook aan om voordat je een dakdekker in dienst neemt goed onderzoek te doen naar de verschillende tarieven die gerekend worden voor het uitvoeren van dakdekken. Zeker als je een groot dak hebt dat bedekt moet worden, kun je op deze manier ervoor zorgen dat je zo voordelig mogelijk uit bent. 

Onderhoud van een PVC dak

Een van de grootste voordelen van een PVC dakbedekking is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Iedereen kan zelf een PVC dak onderhouden door eens in de zoveel tijd het dak schoon te maken met een zachte bezem en water. Controleer ook regelmatig je dak als je bezig bent met de schoonmaak. Zie je beschadigingen of plekken die er anders uitzien dan de rest van het dak? Neem dan even contact op met het dakdekkersbedrijf. Zo voorkom je dat je dak beschadigd raakt en gaat lekken.

a ladder leaning up against the side of a building