Dakpannen beschermen uw woning tegen harde windstoten en flinke regenbuien. Heeft u lekkage? Dan is de kans groot dat er scheuren in de dakpannen zitten of dat ze verschoven zijn. Het vervangen van uw gehele dak is een behoorlijke investering. Overleg met de dakdekker of het mogelijk is om alleen plaatselijk een reparatie uit te voeren.

Wel of geen nieuwe dakpannen?

Reparatie is noodzakelijk als u scheuren of verschoven dakpannen aantreft. Gebeurt dit niet dan is de kans groot dat er lekkage in uw woning ontstaat. Zonder dakpannen of andere dakbedekking trekt de regen in het materiaal dat zich daaronder bevindt met alle gevolgen van dien. Bestaat uw woning uit een houten constructie dan gaat dit al snel rotten waardoor het hout op den duur niet meer voor volledige ondersteuning kan zorgen.

Zelf de reparatie uitvoeren?

Als u besluit om zelf uw dak te repareren, zorg er dan voor dat u veilig te werk gaat. De ladder moet goed stevig staan om ongelukken te voorkomen. Het is verstandig om de bovenkant van de ladder aan de dakrand vast te maken met lijmklemmen. Vervolgens kunt u de beschadigde dakpan(nen) vervangen. Schuif de dakpan boven de beschadigde dakpan omhoog. Bij sommige woningen zijn de dakpannen vast gemaakt met panhaken of spijkers. Deze zijn gemakkelijk los te maken. Controleert u tijdens het vervangen van de dakpan(nen) direct of het materiaal eronder niet ook is beschadigd. De nieuwe dakpan schuift u er weer tussen net zoals u de beschadigde dakpan heeft verwijderd. Bent u klaar, controleer dan of de dakpan(en) goed op elkaar aan sluiten.

Dakdekker inschakelen?

Treft u tijdens de dakinspectie beschadigingen aan en wilt u deze klus liever uitbesteden? Aarzel niet en neem zo snel mogelijk contact op met een vakman om verdere schade te voorkomen. Dakdekkers gaan professioneel en vakkundig te werk. Als u een expert inhuurt bent u ervan verzekerd van een goede investering. Het is mogelijk om de kosten van de reparatie bij uw verzekering in te dienen. De kans is groot dat uw verzekeraar de kosten vergoedt.