Je woning inrichten in een bepaalde stijl en met specifieke kleuren zegt iets over je karakter. Maar je kan ook een weloverwogen keuze maken zodat de inrichting je stemming beïnvloedt. Rood, geel en oranje zijn energieke kleuren die ons in beweging zetten. Ze kunnen een optimistische werking hebben op ons gemoed. Deze kleuren komen veelvuldig voor in een Oosters interieur, en dat is geen wonder, als je er even bij stilstaat dat deze stijl ontstond in landen waar het een stuk warmer is dan in onze zoveel noordelijker gelegen Lage Landen.

De afwerking van plafond en muren, een weelderige vloerbedekking, ruime sofa’s en kasten in walnoot of rozenhout vormen samen met de kleurkeuze een Oosters interieur. Of tenminste bijna… Een van de belangrijkste elementen in een Oosters interieur is passende verlichting.

Filigrein en gaatjes

Wie aan Oosterse lampen denkt, stelt zich meestal een metalen bol of ovaal voor in speels filigrein of met duizenden gaatjes, die zorgen voor een diffuus licht of een spel van licht en schaduw.

Die fameuze gaatjes hebben een goede reden. In een lantaarn produceert de hitte van de vlam een convectiestroom die de lucht verwarmt en ze lichter maakt. Daardoor gaat de lucht stijgen en ontsnapt ze door de kleine gaatjes uit de lamp. Onderaan is een groot gat, en langs daar wordt frisse lucht naar binnen gezogen. Zo heeft de vlam steeds zuurstof om verder te kunnen branden.

Uitgelicht: goedkope filigrain hanglampen

Licht voor het gebed

Van oudsher waren lampen in het Nabije Oosten van groot belang. De moskeeën dienden goed verlicht te zijn, omdat het eerste gebed al plaats had voor zonsopgang, terwijl men een laatste keer ging bidden na zonsondergang. Voordat Edison zijn elektrische gloeilamp uitvond, werden moskeeën verlicht met lantaarns en olielampen. Honderden zulke lampen hingen in de moskeeën. Hun zachte licht maakte de geometrische patronen zichtbaar en de oude, sierlijke kalligrafie waarmee het gebouw gedecoreerd was. Zo werd een prachtig schouwspel gecreëerd.

In die lampen werd de olie bewaard in een reservoir. Hier werd een wiek in gezet, die naar buiten werd geleid. Dat was een veilige verlichtingsmethode in tegenstelling tot het in brand zetten van het volledige olie-oppervlak.

De archaïsche figuren die men vroeger op de olielampen aanbracht, en het materiaal waaruit me ze smeedde, komen terug in de hedendaagse elektrische verlichting in Oosterse stijl.

Oosterse verlichting waaronder lampen en lantaarns kun je in Nederland goedkoop online kopen bij Ghalia. Fair trade artikelen voor een scherpe prijs.