Je hoeft geen dure huisarchitect in te schakelen om jouw woning te stijlen op een manier die bij je past. De reden dat mensen achteraf niet tevreden zijn is omdat ze de stappen in een verkeerde volgorde doorlopen. Wij zullen je aan de hand van een aantal stappen meenemen in het proces van een professionele stylist.

  • Stap 1 – Bepaal de functie van elke ruimte

Je begint door heel simpel de plattegrond van je huis naast je neer te leggen en te beslissen welke functie iedere ruimte krijgt. Denk goed na over de relaties tussen verschillende kamers. Je wil de badkamer waarschijnlijk dicht in de buurt hebben van de ruimte waar je al je kleding bewaard. Op deze manier hoef je niet het halve huis door te lopen van de badkamer naar je kledingkast en andersom.

  • Stap 2 – Bepaal globaal je hoofdkleur

Denk nog niet teveel aan details, of de precieze sfeer die je wilt dat je woning uitstraalt. Als je nu al teveel gaat nadenken hierover zal je merken dat je steeds op je eigen beslissingen gaat terugkomen of dat je erachter komt dat je wellicht toch wat anders had gewild. In stap 2 bepaal je de hoofdkleur die je in je huis wil hebben. Dus de vloeren en de muren.

Tip: als je voor felle of opvallende kleuren gaat is het in de meeste gevallen het mooist om dit slechts op 1 muur per kamer toe te passen en de overige muren neutraal te houden.

  • Stap 3 – Grote meubels

Bij het bepalen van de grote meubels (bed, bank, eettafel, salontafel) mag je al voorzichtig een bepaalde sfeer in je achterhoofd hebben die je mooi vind. Dit hoeft nog niet heel gedetailleerd omdat het dan heel erg over-the-top wordt. Voorbeeld: je hebt een licht oosterse sfeer in gedachten voor je huis. Wanneer je alleen maar oosterse meubels koopt is de kans groot dat je huis er uitziet als een filmset van 1001 nachten. Leuk om te zien, maar niet om in te wonen.

  • Stap 4 – Accessoires

Nu je huis redelijk gevuld is met de grote spullen kan je jouw ideale sfeer creëren met accessoires en leuke lampjes. Deze vind je onder andere op directlampen.nl. Je mag nu helemaal los gaan omdat accessoires details zijn tussen de grote spullen, maar wel een bepaalde uitstraling meegeven.

  • Stap 5 – Verlichting

Tot slot maak je een keuze voor bepaalde verlichting. Het kan zijn dat je in een bepaalde ruimte kiest voor een hanglamp of juist een tafellamp. Dit is heel erg afhankelijk van de grootte en functie van de betreffende ruimte.