Op het internet wordt er veel gesproken over warmtekrachtkoppelingen en over het effect dat deze kunnen hebben op uw bedrijfsprocessen. Hiermee kunt u zowel warmte als elektriciteit opwekken: op hetzelfde moment! De WKK is als het ware een motor die wordt aangedreven door bepaalde brandstof, voornamelijk aardgas of andere gassen. Vandaar dat we ook wel eens spreken over gasgestookte warmtekrachtkoppeling. Deze zorgen ervoor dat er groene stroom wordt geproduceerd. Van alle warmtekrachtkoppelingen in de Vlaamse glastuinbouw, worden er zelfs 200.000 gezinnen voorzien van groene stroom!
Feitjes over de wkk installaties in Nederland
Naast dat het voor uw bedrijf goed is om aan het milieu te denken, wordt de WKK ook vaak ingezet om extra inkomsten te genereren. Nederlandse glastuinders maken namelijk steeds vaker gebruik van een warmtekrachtkoppeling. De glastuinder kan de opgewekte stroom verkopen en voordelig zijn eigen kas verwarmen: een win-win situatie dus!
WKK’s in het buitenland
In de Spaanse kassen wordt weinig verwarming toegepast, omdat de temperaturen hier natuurlijk anders zijn. Zij zullen dan ook minder snel voor een warmtekrachtkoppeling kiezen, omdat de terugverdientijd voor zo’n WKK bij hen een stuk langer is. Hierdoor wegen de baten niet op tegen de kosten van een warmte kracht koppeling.
WKK interessant voor uw bedrijf?
Op de vraag of een WKK interessant zou zijn voor uw bedrijf, kunt u het beste navraag doen bij specialisten. Het feit blijft dat u rekening moet houden met een lange terugverdientijd. Dit komt doordat het een grote investering betreft. Als u zeker weet dat u genoeg draaiuren zult hebben, kunt u binnen op korte termijn uw investering terugverdienen. Hiermee kunt u profiteren van de mogelijkheden van de cogeneratie van dit systeem. U kunt hierover contact opnemen met experts die voor u een simulatie schetsen, met daarbij ook de investeringskosten, de kosten voor het installeren van de WKK en de overige kosten.