De tuinafscheiding is een belangrijk onderdeel van de tuin. Toch kan het maken van de juiste keuze door het grote aanbod ook best lastig zijn. Een houten schutting, gemetseld muurtje of metalen afscheiding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoogte, breedte en de afspraken die je moet maken met de buren. Om jou een handje te helpen hebben we alles wat je moet weten op een rijtje gezet. 

Onderhoudsvrij of multifunctioneel? 

Op het gebied van tuinafscheidingen zijn er ontzettend veel opties. Allereerst zijn er goedkope varianten als bijvoorbeeld gebruikt hout, een haag of een prefab tuinafscheiding. Of wat dacht je van heidematten of een kastanje treillage? Dit zijn prima tuinafscheidingen voor een prima prijs. Naast goedkope varianten zijn er ook onderhoudsvrije varianten. Composiet of aluminium, bijvoorbeeld. Ben je meer op zoek naar multifunctionele tuinafscheidingen? Dan kun je gaan voor een regenwaterschutting, haag of afscheiding van bloemen en planten. Tot slot kun je gaan voor steen in de vorm van steenkorven met daarin keien, breukstenen of grind en split. Ga goed na welk materiaal het beste past bij jouw wensen. 

Aanschaffen en plaatsen 

Voordat je een tuinafscheiding gaat kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst moet je goed kijken naar je budget, want de prijzen van bovenstaande materialen lopen erg uiteen. Vervolgens kijk je hoeveel materiaal je nodig hebt. Hoe meer materiaal je nodig hebt, hoe meer geld je moet uitgeven. Wellicht ben je toch genoodzaakt om voor een andere optie te gaan. Deel je jouw tuinafscheiding met de buren? Dan deel je meestal de kosten van de aanschaf, plaatsing en van het onderhouden van de afscheiding. Zowel jij als de buren willen een goede keuze maken en het is daarom belangrijk om allebei je voorkeuren op tafel te leggen. Achter en naast het huis mag een schutting, hek, of muur maximaal twee meter hoog zijn. De maximale hoogte aan de voorkant van je huis is één meter. Let op, het maken van een opening of raam in de tuinafscheiding is niet toegestaan. 

Zelf plaatsen of uitbesteden? 

Het verschilt altijd per tuinafscheiding of je deze makkelijk zelf kan plaatsen of dat je dit beter kan uitbesteden aan een professional. Een houten schutting of haag zou je best zelf kunnen plaatsen, maar steenkorven of sierhekwerk wil je toch echt liever uitbesteden. De grootte van het project, het soort materiaal, op welke wijze het geplaatst moet worden en de arbeidsintensiviteit zijn allemaal factoren die hierop van invloed zijn. Als je het werk wilt uitbesteden, kun je het beste verschillende offertes aanvragen. Zo kun je partijen met elkaar vergelijken en uiteindelijk de juiste keuze maken!  

brown wooden door with brown door knob